Kaya Ropes, Kendi Alanında Dünyada İlk Üçte

Kendi alanında dünya çapında ilk üç firmadan biri olma yolunda ilerleyen Kaya Ropes, askeri ve ticari alanda yaptığı üretimlerle hızlı bir büyüme içerisine girdi. Şu sıralar bir buçuk milyon euro’luk yurtdışı yatırımıyla dikkat çeken Kaya Ropes’un stratejik iş birimi müdürü Burak Emin, “2013, 2014 ve 2015 yılında yaptığımız yatırımlar...

Öncelikle 2015 Kaya Ropes için nasıl geçti, 2016'dan beklentiler neler ? Gündeminizdeki yatırım ve planlarınız neler ?

Uzun yıllardır yüksek modüllü askeri halatlar ve yat-yelken halatları üreten bir firmayız. Geçtiğimiz sene sonunda gemi bağlama halatları, tank ve römorkör çeki halatları ve amaca özel halatlar üretebilmek için İtalya ve Almanya’da yer alan üreticilerden yeni makineler alarak bir buçuk milyon euro’luk yatırım yaptık. Böylece savunma sanayisine yeni ürünler sunmuş, ticari denizcilik sektörüne ise üretici pozisyonunda giriş yapmış olduk. 2013, 2014 ve 2015 yılında yaptığımız yatırımlar ile 2016 yılında da hizmet verdiğimiz birçok sektörün halat ihtiyacını karşılamaya devam edeceğiz. 2016 Yılı ticaret politikamızın ana hedefi ihracat bazlı bir büyüme ve uluslararası rekabet gücümüzün atmasını sağlamak olacaktır. Bugün bir türk markası olarak ABD, Fransa, İngiltere, Kanada, Libya ve Rusya’dan tutun da dünyanın oldukça geniş bir coğrafyasına ihracat gerçekleştiriyoruz. Hobi denizcilikte türkiye pazar payının %75’ine sahibiz. 2016 Yılında da yaptığımız makine, istihdam ve ar-ge yatırımlarıyla pazar payımızı Türkiye’de ve dünyada artırmayı hedefliyoruz.

Kaya Grubu bünyesinde yer alan Kaya Ropes’un hizmet kapsamı nedir? Şirketinizin ar-ge ve inovasyona yaklaşımı nasıl?

Kaya Ropes, can ve mal güvenliğinin amaçlandığı her alanda, konum ve şartlara uygun teknik özelliklerde, standart ve konuya özel, uluslararası sertifikasyona sahip, çeşitli konstrüksiyonda ve hammaddeden, her tipte halatın üretimini yapmaktadır. Kaya Ropes, gelişmiş hammaddeler ve üretim teknolojisiyle ürettiği teknolojik halatlarla Türkiye’de yeniliklerin öncüsü, dünyada ise tanınan ve aranan bir marka haline gelmiştir. Dünya çapında gelişmiş makine parkuruyla birçok farklı sektöre hizmet vermekte olan Kaya Ropes’un ürün gamında hobi denizcilik halatları (yarış, gezi teknesi, dingi, yat bağlama, yelken yapım, su sporları) ticari denizcilik halatları (gemi bağlama, römorkör, balıkçılık) askeri operasyon halatları, dağcılık, kurtarma, sivil savunma, iş güvenliği ve özel amaçlı halatlar önemli bir paya sahiptir. Kaya Ropes ar-ge ve inovasyon çalışmaları ile akıl terine yaptığı yatırımlarla fark yaratmayı hedefleyen bir şirkettir. Kaya Ropes, sektöründe dünyanın sayılı şirketleri arasında ilk üçte yer alma vizyonunun gerçekleşmesini hızlandıracak, müşterilerinin hayatını değiştirecek, kurum ve ülke stratejileriyle uyumlu ve bu stratejiler üzerine etkisi olabilecek fikirleri araştırıp ve geliştirmektedir.

Teknik ve teknolojik halat imalatında kullandığınız iplik hammaddesi ve makine parkurunuz hakkında bilgi verir misiniz?

Halatlarımızda lisanslı üreticisi olduğumuz, sektöründe dünya lideri dsm DYNEEMA®’nın ipliklerini kullanıyoruz. Yıllık üretim kapasitemiz 2 buçuk milyon metredir. Geçen sene ve bu sene yaptığımız ciddi yatırımlarla, bugün artık makine parkurumuzu gerek üretim kapasitesi gerekse kalite açısından, dünyanın önde gelen markalarıyla boy ölçüşebilecek seviyeye getirdik. Çağımızın konusunda en yüksek teknolojisine sahip alman markası “herzog machine” ile halatlarımızı üretiyoruz. Üretim yaptığımız başlıca konstrüksiyonlar “3,4, 6, 8, 12, 16, 20, 24, 32, 36, 40 ve 48 kollu olup istenilen form, çeşitlilik, renk ve desende bu üretimleri gerçekleştirebiliyoruz. Ayrıca özel aplikasyonlar da kullanılması için çelik bir telin üzerine de 3+1, 4+1, 5+1 ve 6+1 konstrüksiyon da halatlar örebiliyoruz.

Ticari denizcilikteki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Türkiye’de yer alan bir çok liman, römorkör üreticisi ve römorkör hizmeti veren firmaların DYNEEMA®’dan imal edilen çeki (towing) halatlarını üretiyoruz. Ayrıca tuzla bölgesi’nde faaliyet gösteren birçok tersanenin de örneğin dearsan tersanesi, anadolu shipyard, rmk, yonca onuk, sanmar shipyard, istanbul shipyard vs… gibi önde gelen firmalarla özel halat imalatlarını da gerçekleştiriyoruz. Son dört yıldır yalova bölgesi’nde faaliyet gösteren ve hem kıyı emniyeti, hem de sahil güvenlik komutanlığı vb. kuruluşlar ve firmalar için bot ve gemi üretimi yapan firmalarla da çalışıyoruz.

Savunma sanayi tarafındaki faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Türk Silahlı Kuvvetleri ile olan temasımız yaklaşık 20 yıl öncesine dayanıyor. Türk Deniz Kuvvetleri’nin daha önceki yıllarda, fırkateynlerin bağlama halatları çok yüksek fiyatlara yurtdışından aracı firmalar tarafından ithal ediliyormuş. 1990’lı yılların sonlarında deniz kuvvetlerinden gelen talep doğrultusunda bu halatlar incelenmiş, imalatında kullanılan iplikler kontrol edilmiş, testler yapılmış ve sonuç olarak bağlama halatlarının Türkiye’de yapılabileceği sonucuna ulaşılmış. Ardından, bağlama halatlarına yönelik ihalelere girilmiş ve bu ihaleler alınarak çok daha iyi fiyatlara ve aynı kalitede halatlar üretilerek deniz kuvvetlerine teslim edilmiştir. Bahsi geçen halatlar genelde 3 kollu polyamid hammaddeden üretilen bağlama halatlarıdır. Bu halatların çapları 4 mm’den başlar ve yaklaşık 64 mm’ye kadar talep edilmektedir. Son yıllarda ise Türkiye’de özel projeler ile karşılaşmaya başlıyoruz. FNSS, OTOKAR, ASELSAN ve TAI gibi firmalarca yürütülen askeri projelerde görev alıyoruz. Örneğin, FNSS’in Malezya Ordusu’na verdiği AV8 zırhlı muharebe araçları ZMA’nın halatlarını imal ediyoruz. Bunun dışında Aselsan’ın bazı projelerinde bizim DYNEEMA® iplikten imal edilen halatlarımız kullanılıyor. TAI’ye insansız hava araçlarını tutan halatlar veriyoruz. Otokar’ın Altay Amt Projesi’nde de varız. Dolayısıyla sadece TSK ile değil, TSK’ya malzeme yapan, araç yapan firmalarla da çalışıyoruz. Askeriyede ciddi bir iş potansiyeli var. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kullandığı statik halatlar ve tırmanış halatları gibi halatlar ile hava kuvvetleri’nin kullandığı helikopterden iniş halatlarını da üretiyoruz. Türkiye dışında geçmişte İran ve Irak gibi birçok ülke ordusuna da helikopter iniş halatları ve bağlama vs. halatları verdik. Dolayısıyla savunma sektörüne yönelik halat üretimimiz ciddi şekilde artmaya devam ediyor. Bu sektöre olan satışlarımızın katlanarak artmasından ve askeri projelerin her geçen gün yoğunlaşmasından dolayı kaya defence birimimizi kurma kararı aldık.

Kaya Defence, hangi alanlara odaklanacak ve ne gibi üretimler gerçekleştirecek?

Deniz Kuvvetleri’nin kullandığı halatlardan, Kara Kuvvetleri’nin kullandığı halatlara, Hava Kuvvetleri’nin kullandığı iniş halatlarına kadar geniş bir yelpazedeki halatlara ve kurtarma malzemelerine odaklanacak. Bunun dışında yine Kaya Defence’in içerisinde, özel olarak yaptığımız güvenlik malzemeleri, sedyeler, helikopter ağları vs. gibi teknik ürünler de olacak. Kaya Defence 2016 yılı içerisinde kurulacak. Katalog çalışmaları tamamlandı. Bu işin bir SBU (stratejik iş ünitesi) müdürü ve kendi ar-ge ekibi olacak. Kaya Defence yine ana binamız içinde faaliyet gösterecek.

Üretimini gerçekleştirdiğiniz halatların kalite kontrolünü siz mi yapıyorsunuz?

Bütün halatlar ISO 2307’ye göre bünyemizde test ediliyor. İlgili standardın gerektirdiği şekilde testlerimizi yapıyoruz ve sertifikalar da bu sonuçlara göre kalite birimimiz tarafından hazırlanıyor.

HABERLER
TÜM HABERLER
Top